15.8.2013

Staattinen

Muutamia postauksia sitten, yhden kirjoituksen kommenteista voi päätellä, että olen ihminen, joka pitää tasaisesta menosta. Ja tuohon pitää vielä lisätä vielä, että myös muuttumattomasta. Helpoiten tuo asia varmasti näkyy ulkoisessa olemuksessani ja asuntoni sisustuksessa. Asunnon sisustus on pysynyt melko lailla siinä tilassaan siitä lähtien, kun tähän koppiin muutin. Tietysti pientä huonekalujen uudelleensijoittelua tapahtui niiden lisääntyessä mutta pääpiirteissään asiat ovat pitäneet paikkansa. Välillä saattaa joku tuoli vaeltaa johonkin toiseen paikkaan väliaikaisesti jonkun romukasan tieltä mutta se perusjärjestys on ja pysyy. Ei sen puoleen, asunto on pohjaltaan ja kooltaan sellainen, että ei täällä kovin monella tavalla näitä kalusteita voi pyöritellä.

Ulkoinen habitus on myös pysynyt pitkälti samana. Vaatetustyyli on ehkä eniten muuttunut, koulussa käytin tietynlaisia vaatteita ja nyt työelämässä vähän toisenlaisia. Uusia vaatteita ei ole tullut pahemmin juuri ostettua mitenkään "muodin" vuoksi vaan hankintoja on tehty enemmänkin tarpeiden pohjilta. Periaatteena on ollut, että entiset kirjaimellisesti kulutetaan puhki ennen uuden ostamista. Niin ja se hiustyylikin on pysynyt uskollisesti samanlaisena sieltä jostain yläasteelta tai lukioajoista lähtien.

Minkälainen ulkoa, niin sitä myös sisältä. Yleensäkään en pidä isoista muutoksista. En tiedä miksi, mutta niin se vain on. Jos jotakin odottamatonta tai ennalta-arvaamattomaa tapahtuu, niin revin siitä hirveästi stressiä. Kesälomalta löytyy tähänkin hyvä esimerkki. Piti mennä paikasta A paikkaan B mutta matkalla kuljetusvälineeseen tulleen häiriön takia suunnitelmat hieman muuttuivat. Lopulta olin kuitenkin paikassa B, hieman normaalia myöhemmin mutta kuitenkaan ilman mitään minulle koitunutta harmia/tappioita. Eli siis sellainen tapaus, jonka joku toinen olisi ehkä ohittanut lähinnä olankohautuksella. Minä sen sijaan en saanut sinä iltana/yönä nukuttua kunnolla. Valvoin varmaan yhteen asti yöllä sängyssä pyörien ja miettien tuota tapahtumaa ja lopulta kun sain unenpäästä kiinni, niin heräsin muistaakseni siinä joskus neljän aikaan (seuraavana päivänä oli olo hieman tööt). Ja eipä tuokaan niin uutta ole, tuollaista iltaunettomuutta on sattunut silloin, jos seuraavana päivänä on pitänyt lähteä jonnekin päivän mittaiselle työmatkalle.

Niin sitä piti sanomani, että jos johonkin minua koskettavaan isompaan (tai pienempään) asiaan haluaa muutosta, niin siitä pitäisi informoida minua mielellään kuukautta tai paria ennen (ja lomakkeet kolmena kappaleena). Saattaa kuulostaa paljolta mutta sen verran aikaa asian märehtiminen ja siihen suhtautumisen löytäminen vie minulta. Jos en ole saanut prosessoida ajatuksia ja asennoitua asiaan omassa tahdissa, niin hyvin suurella todennäköisyydellä olen vastakarvaan asiassa. Jos joku asia yllättää minut, niin ajatukset heittävät silloin ajukopan sisällä volttia. Parhaiten ehkä sitä kuvastaisi tällainen surmanajaja eli sellainen mopomies, joka ajaa sillä pärrällään pallon sisällä ympäri. Niin sellaiselta se minun pään sisällä välillä tuntuu niiden ajatusten pyöriessä villisti ympyrää.

Loppuun vielä yksi, ehkä hölmöltäkin kuulostava, yksityiskohta minusta, jota en ole kenellekkään milloinkaan kertonut: Joskus haaveilin sellaisesta isosta, ehkä noin kahden nyrkin kokoisesta, peilikirkkaasta teräskuulasta, johon olisi kaiverrettu teksti "Jotta olisi edes jotakin pysyvää".

13 kommenttia:

Vaeltaja kirjoitti...

Kuulostaa siltä, että sulle paras mahdollinen duuni olisi joku harmaa virkamies valtionhallinnossa. Siellä nimittäin on pilvin pimein tollasta porukkaa, että minkä tahansa yksinkertaisen muutoksen aikaansaaminen kestää minimissään kuukausia ja yleensä vuosia. Sama näkyy myös näiden ihmisten habituksessa eli samat jutut ja sama tyyli jatkuu vuodesta toiseen (esim. jatkuvasti mietitään koska se eläke alkaakaan). Mistä tahansa uudesta ideasta ahdistutaan ja pyritään torppaamaan se millä tahansa tekosyyllä.

Toi staattisuus heijastuu tän blogin jutuistakin hyvin. Pikaisesti katottuna samat teemat (marina työstä, kuntoilujutut, naisettomuus) toistuvat kuukaudesta toiseen ilman sen kummempia variaatioita tai uusia tuulia. Jotenkin tulee tunne, että nykytilanne ei tyydytä, mutta ei vaan kunnolla jaksa sitä itse muuttaakaan vaan maailman pitäisi sen sijaan tulla vastaan. Sun asemassa ottaisin lomallani jonkun omatoimimatkan sinne missä pippuri kasvaa ja hankkisin uusia kokemuksia sen sijaan, että möllöttää vain esim. jossain vanhempien nurkissa tms. Uusia duuneja kannattaisi myös hakea ihan muualta, jos ei kotikonnuilla tärppää (itse en mitään mulkkuja pomoja katselisi vuodesta toiseen jupisten). Se mikä ei tapa vahvistaa. Siihen staattisuuteen saat kyllä asemoitua seuraavat 40+ vuotta, jos sitä oikeasti todella haluat.

Noi sun odottamattomat kokemukset ottaisin lähinnä hauskoina sattumuksina jälkikäteen ja niistä voisi sitten kahvipöydässä vääntää juttua. Ketään ei jaksa harmaa arki kiinnostaa, eikä siinä ole mitään muisteltavaa missään. Pelkkää harmaata massaa päivästä toiseen. Ne on just ne parhaat kommellukset ja odottamattomat sattumat, jotka muistaa vielä vanhoilla päivilläänkin ja voi todeta, että eipä niihinkään kuollut, vaan tuli kokemusta rikkaammaksi. totuushan on, että tässä pelissä nimeltä elämä meidän kontrolli asioihin on loppupelissä pelkää silmänlumetta.

Urpo Turpo kirjoitti...

Plääh... Tästä nyt taitaisi olla tulossa ehkä pitempi kommentti, niin taidan palata joskus asiaan erillisen kirjoituksen merkeissä.

Liina kirjoitti...

Yksinäisyys omalta osaltaan aiheuttaa staattisen olotilan, se "pakottaa", se jämähdyttää ja kuluttaa voimavaroja. Muutokset tuntuvat järisyttävimmiltä kuin sellaiselle, jolla on luja ihmissuhdeverkosto ympärillään.

Itse huomasin jossain vaiheessa enhaluaitsellelaittaa -ajattelun (tai tehdä jotain yksin), jolla siis tarkoitan, että turhautti moni arkipäivän asia, koska oli yksin, eikä kukaan ollut jakamassa niitä asioita ja tilanteita. Sitten päätin: olen ihmisenä arvokas, voin hemmotella itseäni ja opettelin kuluttamaan rahaa itseeni, omaan hyvinvointiini. Tajusin, että tekemällä erilaisia itselleni tärkeitä asioita (tai hankkimalla jotain), arvostan omia tarpeitani ja välitän itsestäni. Pikkuhiljaa löytyi arki-ilo, pienistä, ehkä jonkun toisen mielestä todella yksinkertaisista asioista.

Niin, elämään kuuluu arki. Arkea on paljon enemmän kuin juhlaa. Ja yksinäisellä sitä on erityisen paljon. Jossakin vaiheessa se voi olla hyvin harmaata mössöä, jossa päivä seuraa toistaan, eikä mitään tunnu tapahtuvan. Mutta kun pärjää itsensä kanssa, uskaltatuu kenties vähitellen levittämään reviiriä, huomaa paljon asioita, jotka tuovat ihan siihen normiarkeen sisältöä.

Pahinta yksinäisyydessä on, ainakin omasta mielestäni, se kun ei voi jakaa asioita, keskustella toisen kanssa. Ei voi puhua muutoksesta. Ei voi puhua haaveista. Ei mistään! Silloin sitä helposti turvautuu olemassaolevaan eikä näe tulevaisuudessaan toivoa, valoa tai mahdollisuutta muutokselle.

Toisaalta staattisuus voi parhaimmillaan kuvata tasapainoa ja pysyvyyttä, jota kait me jokainen elämästämme haluamme. Siihen saisi vain sisältyä pientä tai suurempaa staattista sähköä, jotta voisi tulla kosketetuksi ja saada itsekin koskettaa. Koskettamiskaipuu voi olla valtava, tiedän!

Hommaa sellainen haaveilemasi kaiverrettu kuula, se olisi loistojuttu! ;)

Tsemppiä tulevaan työviikkoon!

Ps. Minusta on hienoa, että sinä uskallat marista tänne. Jokaisella pitää olla jokin purkautumistapa ja -paikka. Yksinäiselläkin.

Urpo Turpo kirjoitti...

(Plääh...)x2 eli palataanpa aiheeseen toisen kirjoituksen merkeissä.

PS. Voisi tänne märistä ja kertoilla muistakin asioista enemmän, mikäli ei tarvitsisi olla huolissaan nyymiteetistään.

Liina kirjoitti...

Unohda kommenttini, jos se aiheutti Plääh -olon. Ei pitänyt aiheuttaa. Harmi! Erittäin iso harmi! :(

Liina kirjoitti...

Itseasiassa alkoi niin paljon häiritsemään ja harmittamaan, että pyydän sinua poistamaan kommenttini, kiitos! Luulin ymmärtäväni ajatuksiasi ja nyt huomaan, etten ymmärtänyt ja ilmeisesti et sinäkään ymmärtänyt minun ajatuksiani. Toisinaan käy näin, ei voi mitään.

(Ja tiedän kyllä, että anonyymiys estää vapaan jutustelun, rajoittaa itseasissa niin paljon, että lukija voi tulkita pahimmillaan kirjoittajaa ihan väärin, kait.)

Mukavaa eloa kuitenkin!

Urpo Turpo kirjoitti...

Enpäs nyt poista yhtään mitään... Kerro toki, että miten käsitit ajatuksiani ja miten minä en mielestäsi ymmärtänyt ajatuksiasi. Väännetään nyt ajatukset solmuun ihan kerralla. :P

Tuolla pläähillä tarkoitan tässä sitä, että näissä (hegästyttävän pitkissä) kommenteissa on oikeastaan sen verran kommentoitavaa, että on parempi niputttaa "vastaus" näihin uudeksi kirjoitukseksi, jonka teen joskus myöhemmin. Koska laiska (ja vähän muutakin tekemistä), niin en jaksa nyt ryhtyä naputtamaan tähän kommenttilootaan tekstiä tämän enempää tekstiä. Eli no harm done! :)

Liina kirjoitti...

Ajatussolmuja voi olla vaikea avata, joten katson viisaimmaksi vaieta. ;)

Uutta postaustasi odotellessa.:)

Noomi kirjoitti...

Mietin pitkään avaisinko sanaisen arkkuni liittyen Vaeltajan kommenttiin vai en. Sitten kuitenkin puolustushinkuni sai vallan paremmasta harkinnastani.

Pari huomionarvoista pointtia.

1) Vaeltaja, olet mielestäni teknisesti ottaen oikeassa mitä tulee muutosten tarpeellisuuteen, mutta ilmaiset asian aivan liian tylysti. Yleensä tylytys johtaa vain siihen, että sen kohteena oleva ihminen ei todellakaan ota neuvoja onkeensa. Varsinkin jos kyseessä on henkilö, jolle muutokset muutenkin ovat vaikeita.

2) Toinen hieman erillinen asia on sitten persoonallisuus ja erilaiset temperamentit. Vaeltajan kommenteista huomaa, että hänellä on täysin erilainen temperamentti kuin UT:llä.

"(itse en mitään mulkkuja pomoja katselisi vuodesta toiseen jupisten)"

Kuulun itse niihin ihmisiin, joiden temperamentti on todennäköisesti lähempänä Vaeltajan temperamenttia kuin UT:n. En itsekään katsele kovin pitkään mulkkuja pomoja tai huonoa työpaikkaa, vaan mieluummin vaikka irtisanoudun ja pakotan sitä kautta itseni muutokseen, jos en ole tilanteeseen tyytyväinen.

Tästä syystä minun oli aikaisemmin hieman vaikeaa ymmärtää ihmisiä, joille muutoshakuisuus ei ollut yhtä luontaista kuin itselleni.

Olen nyt kuitenkin hieman lueskellut eri temperamenttipiirteistä ja tajunnut, että yllätys yllätys, meitä ihmisiä on joka lähtöön. Toiset eivät vain pidä muutoksista ja sillä selvä. Itse taas en pidä tilanteista, jotka pysyvät koko ajan samoina.

Valitettavasti elämme yhteiskunnassa, joka arvottaa muutoshakuisuutta enemmän kuin stabiliteettiä arvostavia ihmisiä. Vaikka totuus on, että hyvin suuri osa työpaikoista on sellaisia, joihin tarvitaan nimenomaan ihmisiä, jotka pitävät rutiineista ja viihtyvät tasaisessa, muuttumattomassa ympäristössä. Valtionhallinto, armeija, poliisi yms. paikat ovat hyviä esimerkkejä tällaisista ympäristöistä. Voisin kuvitella, että yksityisellä puolella tehdastyö, taloushallinnon työt ja monet muut vastaavat ovat paikkoja, joissa on tärkeää, että niissä työskentelevä ihminen pitää stabiileista, ei muuttuvista olosuhteista.

Valitettavasti ihminen ei voi mitenkään älyttömästi muuttaa omia mieltymyksiään. Jos pitää stabiilista elämästä ja rutiineista ja voi niiden keskellä hyvin, ei tällaisesta henkilöstä todennäköisesti tule sellaista, joka yhtäkkiä pitäisi jatkuvista muutoksista ja alati vaihtuvista työtehtävistä.

Joten sinällään UT, ymmärrän hyvin, jos et kovin paljoa innostu muutoksista tai lähde lomallasi sinne missä pippuri kasvaa. Eikä se tee sinusta mitenkään huonompaa ihmistä. Ennemmin kannattaa arvostaa sitä, että pystyt varmastikin hyvin järjestelmälliseen ja systemaattiseen toimintaan näiden ominaisuuksiesi johdosta.

Miettikää, minkälaisia työpaikat olisivat, jos kaikki niissä työskentelevät ihmiset olisivat muutoshakuisia riehujia, saattaisi tulla tehtyä aika paljon ylilyöntejä, jos kukaan ei olisi vähän pistämässä jarruja näiden muutosagenttien toiminnalle:)

Vaeltaja on kuitenkin siinä oikeassa, että jos olet tyytymätön johonkin, ei siitä tyytymättömyydestä pääse eroon muutoin kuin muutoksen kautta.

Ja sen tähden, kannattaa avuksi siihen muutokseen pyytää ulkopuolista apua. Muutokset ovat aina vaikeita, myös meille luontaisesti muutoshalukkaille. Siksi ihmiset menevät mm. pariterapiaan, yksilöterapiaan jne. koska joku ulkopuolelta tuleva yleensä näkee tilanteen eri tavalla kuin siinä myrskynsilmässä oleva.




Urpo Turpo kirjoitti...

Ihan hyviä huomoita, joista saa taas lisää kirjoittamisen aihetta.

Noomi kirjoitti...

Piti vielä sanomani tuosta avunpyytämisestä, että siihen ei siis pidä suhtautua niin, että voi minua surkeaa kun en itse saa aikaiseksi, osaa tms. Vaan ennemminkin niin, että no, tämä (muutos) ei ole minun vahvuuksiani, saattaisin hyötyä ulkopuolisesta avusta sen suhteen. Selvitanpä asiaa.

Ihmiset ostava nykyään mitä erilaisempia palveluita, koska ei voi olettaa, että ihmiset a) ehtivät b) osaavat tehdä kaiken itse.

Ihan niinkin yksinkertainen asia kuin hiustenleikkuu. Mieluummin ostan siihen apua ulkopuolelta, kuin yritän itse väkertää takatukkaani tylsillä saksilla.

Sama asia tässäkin, jos ja kun kerran on olemassa ihmisiä, jotka työkseen auttavat ihmisiä ratkomaan ongelmiaan, niin mielestäni kannattaa ennemmin käytää hyväksi heidän palveluitaan, kuin kärvistellä yksin ongelmansa kanssa.

En minä osaa laatoittaakaan, mutta en silti ajattele, että olisin jotenkin huono ihminen jos pyydän siihen ammattilaisen avuksi. Ja toisaalta osaan kyllä siivota, mutta siltikin, ihan omaa elämääni helpottaakseni, maksan välillä mieluusti jollekulle toiselle, että tämä tulee pesemään ikkunani. Mielestäni se ei tee minusta heikkoa tai omituista ihmistä. Päinvastoin, ostan palveluja, joten autan toisia työllistymään ja yhteiskuntaa saamaan verorahoja:)

Vaeltaja kirjoitti...

Noomi, ihan hyviä kommenttejahan nuo, joskin onhan sulla vähän tollainen äidillisen neuvova asenne tossa tekstissäsi ajoittain. :)

Kyllä minä tiedän, että monessa työtehtävässä vaaditaan tarkkoja rutiineja ja täsmällisyyttä ilman sooloiluja. Kuten suurin osa tämän maan miehistä, olen käynyt armeijan ja lisäksi työskennellyt konsulttina julkishallinnolle vuosikausia. Julkishallinnossa lainsäädäntö tuo mukanaan tarkat reunaehdot sille, miten toimintaa pyöritetään, ja se jättää varsin vähän tilaa oman tien kulkijoille. Muutos ja innovaatio ovat enemmänkin kasvavien ja kehittyvien yritysten temmellyskenttää.

Eräässä työelämän persoonallisuustestissä näitä 'staattisia' kutsuttiin osuvasti 'vakauttajiksi' ja kuvattiin juuri henkilöinä, joilla on kyky ylläpitää systemaattisesti samoja prosesseja pitkiä jaksoja. Toinen ääripää, johon itse kuuluin, ovat visionäärit, joille ominaista on jatkuva uuden ideointi ja kokeileminen. Visionääriä alkaa ahdistaa, jos asiat eivät kehity ja asiat saavat olla ihanasti rempallaan ilman, että sillä on suurempaa väliä. Vakauttajaa päinvastoin alkaa ahdistaa, jos asiat eivät etene täsmällisesti suunnitelmien mukaan eli puhutaan tosiaan vastakkaisista persoonista. Visonäärien kyky luoda uutta liiketoimintaa on erinomainen mutta vanhan liiketoiminnan ja prosessien pyörittäminen on korkeintaan välttävää tasoa. Tästä johtuen on selvää, että visionäärien ja vakauttajien on hankala olla samassa tiimissä ellei työnkuvat ole huolellisesti mietitty.

Olet Noomi oikeassa, että kommentissani oli mukana pientä ärtymystä. Mieleen näet tuli lukuisia tilanteita, joissa postauksen kaltainen ajattelu on aiheuttanut itselleni hankaluuksia, kun asiat ovat juuttuneet loputtomaan pähkimiseen. Minä ymmärrän ja sopeudun kyllä siihen, että tietyissä hommissa asiat menevät tietyllä tavalla, eikä sooloilulle ole tilaa. Sen sijaan on hankalampi ymmärtää, että monesti muutos on todellisuudessa pakollinen ja tietyt henkilöt yrittävät kaikkensa tapella sitä vastaan hankaloittaen muidenkin elämää. Keksitään ihan naurettavia tekosyitä sille, miksi mitään ei muka tarvitsisi tehdä, kun ei ole kanttia myöntää rehdisti, että muutos itsessään on se todellinen vastarinnan syy. Toinen ärsyttävä piirre, johon myös kirjoituksessani tartuin, on että vaikka nykytilanne olisi omastakin mielestä pielessä, ei muutos vaan lähde siltikään, vaan sen sijaan valitetaan nykytilanteesta loputtomiin. Lähes joka duunissa on tyyppejä, jotka vastustavat kaikkea uutta ja kuitenkin aina valittavat miten paskaa kaikki nykyinen on.

Itse en usko, että joku nyt vain on muutoksia vastaan, vaan kyllä siellä taustalla tietyt syyt on. Pelko on varmaan yleisin syy. Kaikki uusi sisältää aina riskin epäonnistumisesta, ja muutos voi olla myös muutos huonompaan. Sananlasku 'parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla' kuvaa vakauttajan suhtautumista riskeihin oivallisesti. Pelkoon liittyy myös kontrollin menettäminen, koska tutut prosessit osataan ja niiden koetaan ainakin näennäisesti olevan hallinnassa. Muutos vaatii improvisointia ja hallinta katoaa. Toinen syy on laiskuus. Rutiinit ja mekaaninen suorittaminen ovat henkisesti laiskaa toimintaa, koska niissä tarvittava ajattelun ja pohdiskelun määrä on tyypillisesti varsin minimaalista. Uudet prosessit ja tavat vaativat nopeaa ajattelua ja oivaltamista sekä uuden oppimista, mikä on huomattavasti kuormittavampaa henkisesti. Varsinkin työpaikoilla monen henkilön tavoite on tienata palkkansa helpolla ilman, että kukaan voi kuitenkaan suoraan syyttää laiskottelusta. Rutiinit ja muu helppous ovat hyvä keino tähän.

Vaikka vakauttajillakin on toki paikkansa, muutos on kuitenkin välttämätön voima tässä maailmassa. Ilman sitä eläisimme vieläkin kivikaudella, mutta sen sijaan olemme halkaisseet atomin ja käyneet kuussa. Erään vitsin mukaan jos ihmisiltä olisi kysytty millainen tulevaisuuden kulkuvälineen pitäisi olla, olisi vastaus ollut 'nopeampi hevonen'. Benzin ja Daimlerin kaltaisilla visionääreillä vaan oli muitakin ajatuksia ja loppu on historiaa. :)

Noomi kirjoitti...

Vaeltaja, kiitos tyhjentävästä kommentista eri temperamenttien suhteen. Ihan noita samoja asioita hain itsekin takaa, mutta en saanut puettua sanoiksi.

Joo, stabiilit ja "visionäärit" tai dominoivat on tuttua kauraa. Itselläni sitä "vakaa" -piirrettä ei ole ollut juuri nimeksikään näissä tämäntyyppisissä testeissä. Kuulun siihen toiseen ääripäähän ja yhtälailla minua turhauttaa suunnattomasti kuvailemasi kaltaiset ilmiöt.

Kirjoittaminen kommunikoinnin muotona on vaan siitä hankala laji, että tässä syntyy helposti väärinkäsityksiä. Jotkin asiat saavat suuremman painoarvon kuin mitä niille todellisuudessa haluaisi/tarkoittaisi antaa.

Pahoittelen omaa "äidillisen neuvovaa" asennettani, en tarkoita sillä mitään pahaa. Todennäköisesti se on seurausta siitä, että en ole vielä löytänyt kovin hyvää/rakentavaa tapaa ilmaista: "että tässä tulee nyt potku persauksiin, jotta saadaan se muutos aikaan samantien, koska en itse jaksa mitään jahkailua".

Lopputulos tässa omassa "pehmeämmässä" yrityksessäni on siis holhoava. Nice. :) Sinällään koomista, koska mielestäni se suora potku persauksiin tai kiukustuminenkaan ei toimi yhtään sen paremmin.

En tiedä, toisten neuvominen on aina helppoa, mutta miten toiset saa oikeasti sitoutumaan muutokseen on yrityksissäkin se kuuma peruna josta ollaan valmiita maksamaan.

Tästä viestistäni tuskin oli UT sinulle mitään kovin suurta hyötyä, kuin että pahoittelen (jälleen kerran) holhoavaa asennettani.

Jään miettimään tätä piirrettä itsestäni ja mistä se kumpuaa ja mitä voin yrittää asialle tehdä. Kiitos asian valaisemisesta. (Siis tämä ei ollut mitenkään sarkastinen kommentti, vaan ihan aidosti jään pohtimaan asiaa). Taidan kirjoittaa omassa blogissani aiheesta jonkinlaisen postauksen jahka ehdin.

Mukavaa viikkoa kaikille osapuolille.