27.9.2015

Pankin tiskillä

Eipä ole ollut mitään niin ihmeellistä tekemistä, niin olen juoksuttanut hieman pankkeja (vai pikemminkin minä juossut pankeissa?) asuntolaina-asioissa. Vaikka sitä taloa ei ole vielä(kään) näkyvissä, niin ajattelin jo paneutua hieman nyt etukäteen tähän asiaan. Eipähän tarvitse sitten paniikissa ryntäillä sinne ja tänne, jos se ostettava talo löytyy (joskus sadan vuoden päästä) ja tietääpähän tarjousta jättäessään, että sieltä pankista saa sitä lainaa.

En vielä tehnyt kovin kattavaa kilpailutuskierrosta. Osalle pankeista olisi pitänyt laittaa nettihakemukseen ostettavan kiinteistön tiedot, joita minulla ei vielä tietenkään ole tiedossa, niin nämä jätin suosiolla väliin. Mitään kovin suuria eroja saamissani lainatarjouksissa ei ollut. Lainojen marginaalit vaihtelivat karvan alle yhdestä prosentista lähemmäs puoltatoista, nosto- ja kuukausittaiset lainanhoitokulut olivat myös melko tasoissa. Kun tuo arvioitu lainasumma oli vielä kohtalaisen pieni, niin loppujen lopuksi lainan kokonaiskulutkin jäivät kaikissa vaihtoehdoissa parin tonnin sisään toisistaan. Tonni pari, onhan se tietysti rahaa sekin, jolla teksisi vaikka mitä, mutta kun vertaa sitä siihen kokonaissummaan, niin pieneltä se sitten näyttää. Noiden lukujen perusteella lainatarjoukset pystyi kuitenkin vielä laittamaan helposti järjestykseen.

Enemmänkin mietittävää tuli sitten muiden "lisukkeiden" osalta. Jos ottaisin lainan jostain muusta kuin tämänhetkisestä tilipankista, niin kaikki asiointi pitäisi siirtää sinne uuteen pankkiin ja samalla kaikki asiat pitäisi tarkastella läpi. Yhdessä paikassa ei saanut juuri mistään mitään alennusta, toisessa pankissa palvelumaksuista saisi hieman alennuksia avainasiakkuudella ja kolmannessa paikassa omistajajäsenyys/bonusjärjestelyillä saisi vielä enemmän alennusta. Otapa näistä sitten vähä-älyisenä äkkiä selkoa, että mikä vaihtoehdoista tulisi kokonaisratkaisuna minulle kaikkein edullisimmaksi.

Toisaalta myös pankissa asioidessaan tuli tehtyä huomaamattaan vertailua palvelun osalta. Muutamassa pankissa palvelu oli sellaista asiallisen neutraalia. Yhdessä paikassa taas tuntui, että pankkivirkailija oli jotenkin kulahtaneen oloinen ja töihinsä leipiintynyt. Ei se oikein minussa suuria pankinvaihtohaluja herättänyt, kun tuntui siinä tuolissa istuessa, että se virkailija puhui enemmän sille tietokoneen näytölleen kuin minulle. Ja toisessa paikassa taas tuntui, että virkailija oli vähän... hmmm... kieli ruskeana asiakasta miellyttävä, jotta saisi pankkiinsa uuden asiakkaan. Kieltämättä täytyy kyllä sanoa, että palvelullakin on hieman jonkinlaista vaikutusta tuohon vertailuun. Aina tietyn pankin tarjousta tutkiessa tuli mietittyä, että haluaisinko asioida pankissa, jossa saa tuollaista palvelua.

Eipä tähän loppuun voi muuta sanoa kuin, että työstä se käy tämäkin pankkien ja lainojen vertailu.

4 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Huh, tuo lainavertailu tosiaan on aika kenkkumaista hommaa. Ei se ole helppoa, ei välttämättä realistisesti mahdollistakaan kun palvelukokonaisuudet ovat kaikki erilaisia. Voihan olla, että ratkaisu tulee tehtyä sitten muita juttuja (kuten palvelua) painottaen, vaikka ne ovat rahaa ajatellen toisarvoisia (tai merkityksettömiä) asioita. Tsemppiä kovasti, hyvähän se on kaikessa rauhassa kartoittaa näitä asioita!

Urpo Turpo kirjoitti...

Juuh, kiitoksia tsempistä. Sitä tässä tarvitaan, jos noista yrittää selvyyteen päästä.

Noomi kirjoitti...

Toi on kyllä kaiken kaikkiaan rasittavaa puuhaa. Itsekin sitä on tullut taas vuosien tauon jälkeen harrastettua ja samanlaisia pähkäilyjä täälläkin. OP:stä pistin merkille myös sen, että siellä saa sillä bonus-systeemillä alennusta myös vakuutuksista, mikä painaa itselläni jonkin verran vaakakupissa sekin. Mutta ei se paljoa paina, jos lainan kokonaiskustannukset jäävät kuitenkin kalliimmaksi kuin jostain muualta, joten tulee vähän sellainen olo, että hohhoijaa.

Urpo Turpo kirjoitti...

Niin, välillä sitä ei oikein tiedä, että onko sitä asioimassa pankissa vai vakuutusyhtiössä, kun nykyään ovat nuokin sotkeentuneet niin toisiinsa. Onhan se kieltämättä kätevää, jos asiat hoituvat yhdessä konttorissa asioidessa mutta ei se kyllä helpota tällaisessa vertailutilanteessa.