31.7.2016

Lomatekemistä

Kesälomasta käynnistyy kohta viimeinen viikko. En tehnyt lomalle mitään suunnitelmia, joten sen suhteen loma on mennyt odotetusti. Yleistä paikallaan öllöttelyä, marjojen keräilyä pakkaseen, satunnaista lenkillä käyntiä ja ohjelmointia. Tuo ohjelmointi on itse asiassa - ehkä hieman yllättäen - mukavaa lomatouhua. Joku voi tietysti olla asiasta eri mieltä mutta nyt ei kysytäkään muilta. Siinä mielessä se on oivaa lomatouhua, että kun siíhen oikein keskittyy, niin kaikki muu jää mielestä. Vesisateen tuoma pitkästys neljän seinän sisällä tai työpaikan asiat eivät pyöri ollenkaan ajatuksissa, kun ajatus on keskittynyt koodikiemuroihin.

Välillä kyllä on tosin tuossa nysväyksessä mennyt hermo ja on pitänyt heittää rukkaset nurkkaan joksikin aikaa. Kieltämättä yhdessä vaiheessa meinasi pelipöksyt revetä totaalisen riekaleiksi, kun juutuin parin päivän ajaksi yhteen kohtaan. Olin saanut aiemmin tehtyä yhden pienen testin mutta toiseen paikkaan sovellettuna se ei enää toiminut. Varmaan puolitoista päivää meni siihen, kunnes ymmärsin ensin minkä takia homma tökkäsi. Kolmannen päivän aamuna sain homman lopulta toimimaan, kun löysin netin Q&A-palstalta jonkun toisen esittämän samantyypisen ongelman ja sitä kautta pääsin ratkaisun jäljille.

Muutenkin tuo koodailu on mennyt tutulla kaavalla: Kirjoitetaan ensin jotain toimivaa, sitten ryhdytään miettimään hieman pintaa syvemmältä jatkolaajennuksia ajatellen, jonka jälkeen huomataan, että ei tällä pitkälle pötkitä ja koodataan koko paska melkein alusta alkaen uusiksi. Mutta niinpä se taitaa mennä, että asioita joutuu iteroimaan pari kertaa läpi ennen haluttua lopputulosta. Omat hankaluutensa tuo vielä kokemattomuus. Asioiden järkeviä toteuttamistapoja saa miettiä pitkäänkin, kunnes joku sopiva valikoituu käytettäväksi. Toisaalta sen jälkeen se on hieman helpompaa, sillä jos "kaava" on toimiva, niin sitä voi soveltaa muuallakin.

Ei kommentteja: