18.12.2016

Köyhä vuosi

Eilen satuin käymään kaupassa normaalista poikkeavasti aamupäivällä (yleensä käyn siis heti aamulla). Iso virhe... Tiedä sitten miten iso virhe olisi ollut mennä vasta iltapäivällä, kun jo nyt aamupäivälle meinasi hermostua niihin käytävillä edessä pyöriviin pujottelukeppeihin. Samalla tuli ihmeteltyä sitä krääsän määrää mitä siellä on joulun alla myynnissä ja sitä, että jotkin vielä ostavat niitä. Aivan humpuukia koko touhu.

Kauppareissun jälkeen menoja ylös kirjatessa tutkin hieman tarkemmin vuoden aikana kertyneitä menoja. Jos menoista suodatetaan pois kaikki pakolliset eli asumiskulut, vakuutukset, sähkö, liikkumiseen liittyvät kulut, ruoka, wc-paperit, pesuaineet ja mitä näitä peruskulutustavaroita nyt on, niin kaikkinensa vuoden aikana erilaisiin sekalaisiin menoihin kului rahaa vain alta yhdeksänkymppiä. Harrastuksiin nyt upposi joitakin satasia mutta ne voidaan jättää pois tästä. Mitä kaikkea tuohon sekalaisiin kuului, niin tässäpä listaa (pyöristetyt hinnat suluissa):
- kahteen kelloon paristonvaihdot (5)
- rikki menneen kengän vetoketjun korjaus (25)
- tietokoneeseen pieni lisälaite (25)
- muutamia muovilaatikoita tavaroiden säilytystä varten (15)
- karkkia, joista suurin osa purukumia (15)

Vaatteita tai kenkiä ei tarvinnut vuoden aikana ostaa ollenkaan, kun niitä on aivan tarpeeksi. Muutama t-paita ja pari paria sukkia lahosi puhki mutta niille ei tavinnut tehdä korvaavia hankintoja. Ostettu ruoka oli käytännössä ihan peruselintarvikkeita, hedelmiä ja kasviksia yms. En siis ostellut mitään erikoisia ruokia, jotka olisivat olleet kalliita, ja mitään alkoholijuomia tai vastaavia ei myöskään tarvinnut ostaa, koska en käytä niitä. Ulkona en käynyt syömässä ollenkaan, tosin jokusia kertoja (<10) jouduin työmatkalla käymään syömässä lounasravintolassa.

Mitäpä tähän voisi loppuun sanoa. Ehkä sen, että jos peruskodintavarat ja -esineet on jo hankittu ja vuoden aikana ei mene mitään rikki, niin eipä sitä juuri silloin tarvitse ostaa mitään. Turhaan sitä mitään ylimääräistä rojua haluaa nurkkiinsa pyörimään.

6 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Hieno vuosi sulla! Onnittelen ja arvostan, ettet osta kamaa ostamisen ilosta. :)

Hehkuvainen kirjoitti...

On ihanaa käydä kaupassa silloin, kun siellä on mahdollisimman vähän muita. Yleensä osun samaan aikaan kuin muutkin, mutta joskus käy niin että saan vaeltaa käytävillä melkein yksin. Se on hauskaa (hullulla on halvat huvit).

Pidän itseäni melko maltillisena kuluttajana ja huonona shoppailijana, mutta sinuun verrattuna olen kuin televisiosarjojen miljonäärimammat, jotka käyttävät ja täyttävät päivänsä ostellen mitä turhimpia tavaroita :D. Ellei niitä minun ostoksiani sitten lasketa harrastushommiksi (käsitöihin ja askarteluun useimmat taitavat liittyä).

En edelleenkään aloittanut kulujen excelöintiä, vaikka sitä jossain vaiheessa suunnittelin tekeväni. Ha, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Ehkä jo kolmen vuoden päästä siis...

Noomi kirjoitti...

Vau. Ensinnäkin ihailtavaa tarkkuutta ja systemaattisuutta toi koko järjestelmän ylläpito mistä käy ilmi mihin kaikkeen rahat ovat menneet. Toisekseen, ihailtavaa selkeyttä myös tuo älä osta -turhaa ajattelu. Jos suurin osa maailman ihmisistä ajattelisi noin (itseni mukaan lukien), niin sillä olisi aika iso positiivinen ympäristövaikutus.

Hyvää joulua muuten.

Urpo Turpo kirjoitti...

ÄnVee: Kiitän ja kumarran. :)

Hoo: Tuollaiset hlijaiset kauppareissut on ihan parhaita.

Käsitöihin menevät tavarat voi varmaan luokitella harrastuksiin. Toisaalta, voisihan jonkun lankakerän merkata myös vaatteisiin, jos siitä neuloo sukkia tai jotain sellaista.

Suutarin lapsillahan niitä kenkiä ei ole eikä näköjään talousasiantuntijalla omaa kirjanpitoa. :)

ÄnTee: Joo, pitää olla hieman "nysvä", että jaksaa tehdä tallaista.

Jos suurin osa ihmisistä ajattelisi tällä tavalla, niin nykyinen talousmaailma saattaisi olla pahasti helisemässä, kun raha ei kiertäisi ollenkaan. Toisaalta olisi mielenkiintoista nähdä minkälaiseksi maailma kehittyisi tuossa tapauksessa.

Joulun odotusta itse kullekin.

Noomi kirjoitti...

"Jos suurin osa ihmisistä ajattelisi tällä tavalla, niin nykyinen talousmaailma saattaisi olla pahasti helisemässä, kun raha ei kiertäisi ollenkaan. Toisaalta olisi mielenkiintoista nähdä minkälaiseksi maailma kehittyisi tuossa tapauksessa".

Sama kävi mielessä, mutta ei se kaupankäynti mihinkään loppuisi silti. Raha vaihtaa omistajaa aina. Kuuluu ihmisluontoon. Maailma olisi vaan erilainen. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää minkälainen:)

Urpo Turpo kirjoitti...

Luultavasti niin, ehkä ne rahat kuluisi sitten kaiken maailman aineettomiin palveluihin.